10 dolog, amivel senkinek sem tartozol

Fotó: Ben_Kerckx \ pixabay

Lehetnek szüleink, főnökeink, partnereink, gyerekeink, barátaink… de vannak dolgok amivel senkinek sem tartozhatunk. És legfőképpen azért nem, mert csak akkor számíthatnak ránk, ha mi magunk kiegyensúlyozottak és segítőkészek maradunk. Ahhoz pedig tudni kell magunkra gondolni, magunkat szeretni és magunkat fejleszteni. Éppen ezért sohasem tartozhatunk másoknak a következő 10 dologgal:

1. Senkinek sem jár hely az álmainkban

Az álmainknak arról kell szólniuk, hogy mi magunk hogyan látjuk a világot, a céljainkat és az életet. Senki sem mondhatja meg helyettünk, mit szeressünk!!

2. Senki sem követelheti, hogy rajta gondolkodjunk

Azt, hogy mivel mikor és milyen mélységben tudunk foglalkozni, csak a mi döntésünk lehet. Senki sem követelheti, hogy rajta vagy csak az ő problémáján törjük a fejünket.

3. Senkinek sem tartozol magyarázattal, ha magaddal törődsz

Ha magaddal foglalkozol és törődsz azzal ami neked jó, az nem önzés hanem önmagad megőrzése. És mások is csak akkor kaphatnak tőled bármit, ha marad benned amit odaadhatsz!

4. Senkinek nem tartozol elfogadni a véleményét

Akkor sem, ha éppenséggel ő a főnököd vagy a párod. Tiszteletben tartani kell más véleményét, de elfogadni NEM kell.

5. Senkit sem tartozol jobban szeretni, mint magadat

Ha rászolgál az illető, úgyis sokkal jobban fogod szeretni, mint az elképzelhető… de követelni senki sem követelheti a szeretetet tőled!!

6. Senkinek sem tartozol olyan tisztelettel, amit nem érdemelt ki

A tisztelet nem olyan amit ingyen kellene adnod, mert valaki azt követeli tőled. Úgyis csak azt fogod tisztelni, aki tettekkel bizonyítja, hogy tiszteletreméltó…

7. Senkinek sem tartozol igent mondani

Senki nem követelheti meg tőled, hogy csak azért igent mondjál, mert ő valaki a te életedben. Bármiről is van szó, a saját érdekedben csak akkor mondj igent , ha tudod és érzed, hogy az a helyes, ha igent mondasz. Minden más esetben meg ott a nem, a talán és a lehet…

8. Senkinek sem tartozol feláldozni a szabadidődet

Miután az élet másból sem áll, csak tanulásból, munkából meg rohangálásból igenis megérdemled, hogy pihenj és kikapcsolj időnként. És ilyenkor senkinek sem tartozol megmozdulni. Kivételt jelent persze, ha olyannal pihensz együtt akinek szívesen megmozdulsz 🙂

9. Senkinek sem tartozol azzal, hogy tetsszél neki

Ez még akkor is így van, ha az illető megkívánja ezt tőled. Egyszerűen nem tartozol neki ezzel. Ha úgy érzed, hogy tetszeni akarsz – akkor tetszeni fogsz. Ha meg úgy érzed, hogy mindenki hagyjon békén, akkor ezt el KELL fogadniuk. A kinézeted, a hajad, a ruhád, stb. mind-mind a te egyéniséged külső megjelenése – és éppen ezért ehhez senkinek semmi köze nincs.

10. Senkinek sem tartozol beszámolóval a magánéleted részleteiről

A magánélet mindig egy összetett és érzékeny kérdés. Egyszerűen senkinek, aki a kapcsolaton kívül van semmi köze ahhoz, hogy te hogy érzel és miért érzel pont úgy… Ha valakivel meg akarod osztani, akkor megosztod, ha pedig nem akkor nem.

 

A Daily Vibes alapján