Unod a számlákat? Építs magadnak zöldházat!!

Fotó: Earthship Biotecture \ earthship.com

Amikor valaki azt mondja, hogy élj a közművektől távol és fenntartható módon, valószínűleg először kezdetleges kunyhók jutnak eszedbe, amiktől nagyon messze áll a 21. század kényelme… De az igazság nem is lehetne ettől távolabb. A Mike Reynolds építészmérnök által az 1970-es években kialakított módszerekkel épített zöldházak esetében ugyanis nemcsak olcsó, könnyen megépíthető de ráadásul modern és minden kényelemmel ellátott házak nőnek ki a földből.

Az úgynevezett “földhajók” kizárólag természetes és újrahasznosított anyagokból készülnek. A házak külső falai például gumiabroncsokból, míg a belső részük alumínium és PET flakonokból. A vízellátást az eső biztosítja, az energiaszükségletet pedig a beépített apró szélerőmű és napelemek. Még a mosdóból elvezetett szennyvíz is hasznosításra kerül: a ház kertjének öntözését szolgálja.

Amennyiben magunk szerezzük be a zöldház alapanyagait és magunk is építjük meg a források szerint mintegy 25.000 dollárból, vagyis hét millió forintból lehetséges egy 250 négyzetméteres ház felépítése.

Fotó: Earthsip Biotecture \ earthship.com
Fotó: Earthsip Biotecture \ earthship.com

Természetesen a telek árával és a ház berendezésével is számolni kell, de a megtakarítás így is milliókban vagy akár tízmilliókban mérhető.

 

Forrás:

http://earthship.com/

és

http://earthables.com/earthships-sustainable-homes/